İşçilerde Yarı Zamanlı Çalışma Vol.2

20160225_134231

İşçilere Tanınan Kısa ve Uzun Dönemli Çalışma Hakkı 

Aslında dünkü yazının başında da belirttiğim gibi bir çok hak memurlaara tanınanlarla aynı.O yüzden kalem kalem belirtmedim ama farklı olan bir kaç yer var, hadi okuyun:)

*Erkek çalışanlarda babalık izni kullanabilecek.

*Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen işçilere de kısa vadeli çalışma izni verilecek. Bu izni kadın veya erkekten dileyen kullanacak.

Birinci çocuk için 60 gün

İkinci çocuk için 120 gün

Üçüncü çocuk için 180 gün kısa vadeli part time çalışma hakkı kullanılabilecek. Çocuk engelli ise bu süre bir yıl oluyor. Ayrıca süt izni kullanılmıyor.

*Bu haklar sadece İş Kanunu kapsamındaki işçilere değil iş sözleşmesi ile çalışan tüm işçilere getirildi.

*İşçi kısa vadeli part time çalışma ile birlikte isterse ücretsiz izin de kullanabilir. Aynı durum evlat edinen işçiler için de geçerli. Ücretsiz izinli süre yıllık ücretli izin hakkı hesabında dikkate alınmayacak.

*Kısa vadeli part time çalışmayı seçen işçinin ücreti tam olacak. Yarısını -çalıştığı kısmını- işveren, çalışmadığı diğer yarısını devlet ödeyecek.

*Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı asgari ücretin brütü kadar olacak.

*İşverenlerin bu izni çalışanlarına kullandırtması keyfi değil zorunlu olacak.

*İşçinin doğum ödeneği alabilmesi için doğum veya evlat edinmeden önce en az 600 gün işsizlik sigorta priminin ödenmiş olması, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiili çalışılması ve doğum/evlat edinme sonrası analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde İş-Kur’a başvurulması gerekiyor. Başvuru sırasında işyerinden aldığı yarı zamanlı çalışma belgesinin ibrazı isteniyor.

*İşçinin kısa dönemli yarım çalışma ödeneği aldığı dönem primlerini Sosyal Güvenlik Kurumuna devlet ödeyecek.

*Uzun Dönemli Çalışma Ödeneğini işçi talep ettiğinde işverence bu talebi dikkate alınmak zorunda ve bu talep işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenle feshi için yeterli olmayacak.

*Uzun Dönemli Çalışma hakkından vazgeçen işçi aynı çocuk için tekrar bu hakkı kullanamayacak.

Not1: Sorularınız için instagram sayfamın altına yorum yapın en kısa sürede size geri dönerim!

Not 2: Fotoğraftaki kahveyi Eker Meydanda şimdi hatırlamadığım pideli köftecide içmiştim. Yanında sakız reçeli ile geliyordu. Fotoğrafta gördüğüğünüz gibi sakız reçeli suyun içinde servis ediliyor. Böyle minik hoşluklar beni çok mutlu ediyor. Yolunuz düşerse benim için bir kahve söyleyin kendinize:)

Yorum bırakın