Çalışan Anneler Burada Mı? Vol.1

DSC_1657

Aylar önce şu yazıyı yazmaya başladım ama bitmesine bir paragraf kala işler işler işler…Ve gün bugün işte:) Sessiz sessiz hayatımıza giren Kısa Dönemli Part Çalışma ve Uzun Dönemli Part Tıme Çalışma hakkında kafa karıştırmayan teknik detaylara boğulmayan anlatımımla karşınızdayım:)

Kısa Vadeli ve Uzun Vadeli Part Tıme Çalışmayı memurlar ve işçiler için ayrı ayrı ele alacağım ama temel itibari ile birbirinin aynısı diyebilirim, bir iki ufak detay dışında.

Memurlar İçin Kısa Dönemli Part Time Çalışma

*Kısa Dönemli Çalışma ödeneğinden bahsetmeden yasa ile düzenlenen şu detayı hatırlatmakta fayda var. Yasadan önce erken doğum yapanlar (32. hafta öncesi) mesela 31. haftada kullanamadıkları bir hafta yanıyordu. Artık yeni yasa ile bu bir hafta da izin olarak doğum sonrasına atılıyor. Bu durum özel sektör çalışnları için de geçerli.

*Kısa Dönemli Çalışmada tüm yasal ve sosyal haklar ücret dahil tam çalışma ile aynı, hiç bir kayıp söz konusu değil.

*Kısa Dönemli Çalışma;

Birinci çocuk için 60 gün

İkinci çocuk için 120 gün

Üçüncü çocuk için 180 gün olarak düzenlendi. Eğer çocuklar ikiz olursa;

Birinci çocuk için 90 gün

İkinci çocuk için 150 gün

Üçüncü çocuk için 210 gün olacak. Bu izni kullanan kadın memura ayrıca süt izni verilmeyecek.

*Dört yaşından gün almamış çocuğu evlat edinen memurlara da 8 hafta ücretli analık izni kullandırılacak.

*Çocuğun enegelli doğması veya doğumdan sonraki 12 ay içinde engelli olduğuna karar verilmesi durumunda kısa dönemli çalışma 12 ay olacak.

Memurlar İçin Uzun Dönemli Part Time Çalışma

*Kadın memur doğum sonrası analık ve kısa dönemli çalışma süresini doldurduktan sonra çocuk ilkokula başlayana kadar ayrıca süt izni kullanmaksızın yarı zamanlı çalışabilecek. Bu hakkı dilerse erkek memur da kullanabilecek. Uzun dönemli part time çalışmada tüm yasal ve sosyal haklar yarı zamanlı. Yani ücret, kıdem ve emeklilik günleri yarım olacak.

*Uzun Dönemli Part Time çalışmadan bir kez vazgeçerseniz aynı çocuk için tekrar başvurma şansınız olmuyor.

*Uzun Dönemli Part Time çalışmadan her memur yararlanamayacak. Bu memurların kimler olacağına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yayınlanacağı yönetmelikle belirleyecek.

*Uzun Dönemli Part Time çalışmada emeklilik günleri yarım işleyeceği için isteyen bu süreleri normal hizmet borçlanması yaparak ödeyebilecek.

Yorum bırakın