Psikolog Ayşegül Alkış

DSC_1857

Kindyroo Bursa’nın düzenlediği aile buluşmalarında Psikolog Ayşegül ALKIŞ’ın yaptığı sunumdan sizler için aldığım notları da bugün paylaşmak istiyorum:

*Çocuğunuza sınır koyun. Sınır koymak ebeveyn çocuk ilişkisinde olmazsa olmaz. Hatırlarsanız bu konuda okuduğum kitabı da paylaşmıştım.

*Laptop,tablet,telefon vb. eşliğinde değil sadece masada yemek yedirin. Yemek saati belli olsun peşine koşturmayın.

*Güvenli bağlanmanın temelinde ruhsal doyum var ki bu konuda daha önce Adem Güneş’in kitaplarını paylaşmıştım,mutlaka okuyun.

*0-3 yaş arası çocuklar mümkünse anne baba ve bakımveren arasında büyüsün. Bir dördüncü kişi varsa ve mümkünse onun rolünü elinizden geldiğince azaltın.

*Çocuğunuza yaşından büyük oyuncağı sırf ağlamasın diye almayın. Ruhundaki zararları çok çok daha fazla olur.

*Kardeş kıskançlığı konusunda bilinçlenin. Büyüğü ihmal etmeyin,küçüğün ezilmesine müsade etmeyin.

*0-6 yaş çocuğu yalan söylemez. İsteğini, hayalini ya da rüyasını anlatır. Kabusla gerçeği ayıramaz. İsteklerini yalan diye yüzüne vurmayın,kulak verin.

*Annelik içgüdülerinize güvenin ki bu cümle benim mottom:)

*Anne sütü emen çocukların ısırması memeyi bırakmaya hazır olduğu mesajını verir ki ben bu mesajı kaçırmışım:(

*Çocuğunuzun durup dururken çığlık atması,arkadaşıyla oynarken bir anda bağırmaya başlaması kendini göstermesi,kelimelere dökemediği hislerini ifade etme şekli, ona kızmayın.

Ayşegül ALKIŞ kısacık zamanda çok güzel bilgiler paylaştı bizimle. Kendi özelimde Emre ile son iki aydır yaşadığımız “krizleri” de sordum,hepsi normal diyip içimi rahatlattı:)

Not: Açıkçası çocuk psikologu her ebeveynin her an ulaşabileceği doktor statüsünde değil. Bu nedenle bu toplantıları daha fazla ebeynin bilinçlenmesi için çok önemsiyorum. Katılım arttıkça arzın da artacağına inanıyorum.

Psikolog Ayşegül Alkış” için bir yanıt

Yorum bırakın