Smoothi Günlüğü

DSC_1949

Smoothi içitiğimi kime söylesem “senin kilon mu var,niye?” soru bombardımanına tutuluyorum. Ferin Batman’ın instagram hesabında başlattığı 21 gün smoothi programını okuduğumda çok heyecanlandım çünkü tam aradığım şeydi. Şunu ye bunu ye yoktu. Sadece işlenmiş gıda,gazlı içecek,şeker,kızartmadan uzak duruyoruz. Kızartmayı haftada bir ya yiyorum ya yemiyorum.Gazlı içecek desen hiç içmem.İşlenmiş gıda fast food işim olmaz.Geriye şeker kaldı:) Tatlıya çok düşkün değilim ama açıkçası yasak olunca zorlandım. Yedi günde sadece iki kez bu kuralı deldim diyebilirim. Ve en çok merak edilen smoothiyi yeşile boyayan ıspanağın tadına,hiç tadı yok emin olabilirsiniz. Görüntüye aldırmayın. Ve smoothinizi kesinlikle çok iyi rondodan geçirin. İlk bir kaç gün benim yaptığım hata -hiç aceleci bir insan değilim oysa:)- iki bızlayıp malzemeleri çok iyi karıştırmadan bardağa dökmek oldu. Bu da içimi zorlaştırdı. Ve son olarak amacınızı unutmayın!

Benim amacım kilo vermek değil vücudumu dinlendirmek,ödemleri atmak,cildimin ışıldaması ve bu sürenin sonunda iyi bir alışkanlık kazanmaktı. Biraz aksakta olsa ilk bir haftayı geride bıraktım. işte ilk bir haftanın bendeki raporu ve tariflerin tümü:

1.Gün: İlk günkü tarifi içtiğimde “ooo bu olay süpermiş tam bana göre” falan filan diyerek bir güzel içiverdim. Porsiyonların iki kişilik olması nedeniyle evdeki sağ kolum Saime Ablayı da olaya dahil ettim:) Başlangıç için gayet iyi bir tadı var bence ve dört saatten daha fazla tok tutuyor,şaşırtıcı değil mi?

2 su bardağı ıspanak

2 çay bardağı su

1 su bardağı ananas veya armut

1 su bardağı şeftali

DSC_1959

2.Gün:Emre’ye hamileyken karpuzdan nefret ettim. İki yazdır karpuz yemiyorum ve bugünün smoothisinde karpuz var!Hadi dedim girdik bir yola dönmek yok dedim,zaten bir sürü şeyle karışacak anlaşılmaz ki dedim…Ama tadı,ıyy!Gelin görün ki bir hafta içinde Saime Ablanın en sevdiği smoothi de bu oldu.Demek ki damak tadı diye bir şey varmış:)

1,5 su bardağı doğranmış karpuz

1,5 su bardağı çilek (ben çilek bulamadım böğürtlen koydum)

2 su bardağı ıspanak

3-4 dilim zencefil (benim için öldürücü darbe)

2 küp buz yada 4 yemek kaşığı su

3.Gün: Dünün sancısı hala ağzımda ama durmak yok devam. Badem de işin içine girdi olay biraz renklendi. Zaten elma varsa bana yeter.

5 çiğ badem

1 orta boy elma (kabuklu,çekirdeksiz) 

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı süt

1 çay kaşığı tarçın

1 küçük muz (geceden doğrayın dondurun krema gibi oluyor)

4.Gün:Yorum bile yapamayacağım. Takdir sizin:)

150 ml badem/soya/yağsız süt

Yarım avakado

1 kabuklu doğranmış salatalık

1 çay kaşığı toz zencefil

1 tatlı kaşığı bal

5.Gün:Bir ağlatıyor bir güldürüyor,çözdüm Ferin’in olayını:)

1 su bardağı dolusu ıspanak

1 orta boy armut veya kivi veya yeşil elma

5 adet çiğ badem 

2 yemek kaşığı dolusu yulaf ezmesi

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı zencefil

3-4 yaprak nane

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı su

6.Gün:Yine şeftali yine harika bir smoothi.Bunu günde üç kez içebilirim!

2 orta boy şeftali

300 ml badem sütü veya yağsız sütü

2 su bardağı dolusu ıspanak veya kara lahana

1 küçük muz

1 tatlı kaşığı tarçın

7.Gün:İnanılır gibi değil ama bir hafta geride kaldı.Tamam bu iş derken pazara denk gelmesi biraz kötü oldu…

1 bardak süt

1 portakal

1 şeftali

1 küçük havuç

1 çay  bardağı yulaf ezmesi

1 çay kaşığı tarçın

DSC_1960

Size küçük tavsiyelerim olacak.Benim gibi sabah evden çıkmadan çok işiniz varsa geceden tarifleri hazırlayabilirsiniz. Ben taze hazırlanmış tüketmeyi seviyorum ama öyle olunca da bazı günler malzemelerden birini unutuyorum:( İşte farkettiğimde ise üzülüyorum! Hele de o en sevdiğim,dört gözle beklediğim smoothi ise!

Muzları yerli alın,hem aroması fazla hem de belirtilen muz miktarı küçük.Eğer bulamazsanız bir büyük ithal muz kullanın.Tariflerin hepsi iki kişilik unutmayın. Muzları kullanırken kararmış olmasına özen gösterin. Bir kaç gün oda sıcaklığında bekletirseniz hemen kararıyorlar. Her bir muzu doğrayıp dondurucuya atın. Hem pratiklik oluyor hem de smoothiye çok iyi bir doku kazandırıyor.

Yulaf ezmesi ya da kinoa kullanılan tariflerde yulafı veya kinoayı beş on dakika sütte bekletin. Mevsim itibari ile ıspanak bulmak pek mümkün değil. Marketlerde dondurulumuş bulabilirisiniz. Eğer taze bulursanız da doğrayıp,porsiyonlayıp buzluğa atın derim,çok pratik oluyor. Dondurulmuş ıspanağı porsiyonlarken dikkat edin çünkü tarifler tazesine göre verilmiş unutmayın.

Ferin Batman’ın da dediği gibi evde smoothi yapmak için blendır,rondo vs. yoksa alın ama her evde artık olduğunu düşünüyorum.Bendekinin haznesi küçük ama iş görüyor.

Bence düşünmeyin,ertelemeyin.Başlayın!

İyi haftalar:)

 

 

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s